«Δεν θα γίνει χωματερή το Ελληνικό»

Αντιδράσεις προκαλεί η ανακοίνωση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, σχετικά με την παραχώρηση 12 στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό προκειμένου να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των τεσσάρων όμορων Δήμων.

Πρόκειται για μια απόφαση που προβληματίζει δεδομένου ότι το Ελληνικό θεωρείται από τις πιο όμορφες και τουριστικά αξιοποιήσιμες περιοχές της χώρας.

Η Νάντια Βαλαβάνη, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών Χρήστο Καπάνταη, για το συγκεκριμένο αίτημα των τεσσάρων Δήμων Γλυφάδας, και αναφέρει ότι ο παραπάνω χώρος είναι απολύτως απαραίτητος προκειμένου να υλοποιηθεί τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των συγκεκριμένων δήμων.

«Η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη που έγινε κατόπιν συνεργασίας του αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστου Καπάταη με τους δημάρχους της περιοχής, για παραχώρηση έκτασης 12 στρεμμάτων για διαχείριση απορριμμάτων 4 όμορων δήμων, είναι απόλυτα σύμφωνη και συμβατή με όλο τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό» δήλωσε ο υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο νέος ΕΣΔΑ προβλέπει - σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας - ότι ήπιες και μη οχλούσες χρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων, που δεν έχουν καμία σχέση με ΧΥΤΑ και με ΧΥΤΥ, άνετα μπορούν να γίνουν σε χώρους μέσα στους δήμους.

«Παρόλο που το υπουργείο μας δεν έχει δικαιοδοσία να χωροθετεί χώρους διαχείρισης απορριμμάτων, αφού είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκτάσεις όπως αυτή του πρώην αεροδρομίου είναι κατάλληλες για τέτοιες χωροθετήσεις» είπε.

Με δηλώσεις του στη HuffPost Greece ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος τόνισε πως δεν θα επιτρέψει να γίνει το Ελληνικό χωματερή.

«Εμάς μας κάλεσε η περιφέρεια μια φορά και συζητήσαμε για το πρόγραμμα που θέλει να δημιουργήσει στην Αττική για τοπικούς σταθμούς διαχείρισης απορριμάτων. Δεν είπαμε ούτε ναι ούτε και όχι σε αυτό το πρόγραμμα διευκρινίζοντας πως πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το αεροδρόμιο» είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Η κ. Βαλαβάνη θα πρέπει ξεκάθαρα να απαντήσει εάν ισχύει ή όχι η συμφωνία με τον επενδυτή». Μάλιστα ο κ. Κωνσταντάτος κάλεσε να σταματήσει η παρά-φιλολογία για την τύχη του Ελληνικού όπου τη μια γίνεται χωματερή και την άλλη γίνεται Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.

Ο ίδιος τόνισε πως ο επενδυτής είχε προσδιορίσει χώρο για τα απορρίμματα και πως ο δήμος βλέπει θετικά τη δημιουργία μιας σύγχρονης υπόγειας μονάδας διαχείρισής τους. Όμως υπογράμμισε πως « πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την επένδυση και με τα υπόλοιπα στρέμματα γιατί υπάρχει ο ιστός μιας πόλης που είναι χτισμένη γύρω γύρω από το αεροδρόμιο.

«Ποιος καθορίζει που θα γίνει ο χώρος διαχείρισης απορριμάτων όταν τα σπίτια είναι χτισμένα στα 100 μέτρα γύρω από το πρώην αεροδρόμιο. Τα προγράμματα αυτά χρειάζονται μελέτες. Το Ελληνικό δεν πρόκειται να γίνει χωματερή» είπε δίνοντας έμφαση στην απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για ανάπτυξη και πράσινο.

«Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει αν ισχύει η συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ με τον επενδυτή για την αξιοποίηση των 6.300 στρεμμάτων συνολικά» επανέλαβε και σημείωσε πως αφού ξεκαθαρίσει το ζήτημα στη συνέχεια θα συζητηθούν οι όποιες προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου και όπως τόνισε θα ζητηθεί τεκμηρίωση για αυτές.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει επενδυτής γιατί εάν δεν υπάρχει βάζουμε πλέον εμείς κάποια δεδομένα στο τραπέζι» κατέληξε ο ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος.

Την αντίδρασή του στην απόφαση για τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμάτων στο Ελληνικό εξέφρασε με ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Στέφανος Μάνος. Ο κ. Μάνος προβληματίζεται για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της περιοχής και κάνει λόγο για «Κομμουνιστική εξίσωση προς τα κάτω και στην χωροταξία!».


Εν τω μεταξύ κυβερνητική πηγή, που έχει γνώση του ζητήματος αλλά θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, είπε πως η υπουργός δίνει 12 στρέμματα για τη διαχείριση των απορριμάτων όταν η πρόβλεψη στα σχέδια του επενδυτή έκαναν λόγο για 200 στρέμματα.

Ωστόσο αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για εάν εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία με τον επενδυτή.

 

Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/

Last modified onΤρίτη, 23 Ιούνιος 2015 10:37